Autor W±tek: [Sprzêt] Zmiany na lepsze - czyli co Ty, zrobi³e¶ dla swojego roweru?  (Przeczytany 74732 razy)

0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.

Online misiak76

• Pomóg³: 36

• Co¶ skromnego na Polskich Krajobrazach
Odp: [Sprzêt] Zmiany na lepsze - czyli co Ty, zrobi³e¶ dla swojego roweru?
« Odpowied¼ #325 dnia: Kwiecieñ 28, 2017, 15:00:46 »
W koñcu zabieram siê za swój rower. Puki co na 1 ogieñ posz³y siode³ko i r±czki. Oczywi¶cie zakupiony z AliExpress.
W nastêpnej kolejno¶ci idzie wszystko prócz ramy ;) Ca³y osprzêt chcê zmieniæ na shimano Deore.

Wys³ane z mojego ONEPLUS A3003 przy u¿yciu Tapatalka

Online Shwarc

• Pomóg³: 208

« Odpowied¼ #326 dnia: Kwiecieñ 28, 2017, 17:06:41 »
Ile wa¿y to siod³o, je¼dzi³e¶ ju¿ na tej dziurze, jest lepiej?

Online misiak76

« Odpowied¼ #327 dnia: Kwiecieñ 28, 2017, 17:20:20 »
Siode³ko wa¿y 285 gram. Po pierwszej przeja¿d¿ce bez gaci rowerowych nabawi³em siê otarcia z tym, ¿e pewnie to wina bokserek brubeka, które mi siê podwine³y. Druga przeja¿d¿ka ju¿ w pe³nym rynsztunku i po prostu bajka. Sam profil do mojego starego siode³ka jest lepszy i bardziej dopasowany do mojej dupy. Czy otwór co¶ daje, to trudno powiedzieæ bo mam je dopiero 2 tygodnie. Pierwsze odczucie to na starym siode³ku mia³em po przejechaniu 15 km mrowienie w dolnej przedniej czê¶ci cia³a, w tym po przejechaniu 30 km po prostu bajka, ¿adnych nieprzyjemnych odczuæ.

Offline Wodnik

• Górski w³óczykij

• Pomóg³: 21
  • Górski w³óczykij

« Odpowied¼ #328 dnia: Kwiecieñ 28, 2017, 19:54:29 »
Noo noo ca³kiem fajne to siode³ko wygl±da. A i jest w opcji w kolorze ¿ó³tym, co by mi pasowa³o kolorystycznie pod sprzêt, tak jak to czerwone do Twojego. Koniecznie napisz po paru miesi±cach u¿ytkowanie jak siê sprawuje/wygl±da.

Co do wyciêcia. W MTB je¿d¿ê ju¿ do¶æ d³ugo na Selle Italia C2 Gel Flow i.. jest ca³kiem ok, ale czy lepiej jak bez "szpary", nie wiem. Ponoæ to jest zdrowe dla ch³opów ;)

edit
waga producenta jest sporo wy¿sza. Ciekawe, ¿e tyle realnie wa¿y, przewa¿nie podaj± zani¿on± wagê w opisie :p

Online misiak76

« Odpowied¼ #329 dnia: Kwiecieñ 28, 2017, 20:01:37 »
Kupi³em z tej stronki

http://s.aliexpress.com/YfqiEjey

LIETU NOWY MTB Rower Górski Rowerowa Jazda Na Rowerze Skidproof Saddle Seat Silikonowy ¯el krzemionkowy Poduszki Siedzenia Czarny Siode³ka Rowerowego

Online Shwarc

« Odpowied¼ #330 dnia: Kwiecieñ 29, 2017, 16:13:59 »
Ja zamówi³em do szosy takie:

Powodem by³y tytanowe czyli mocniejsze prêty.
Je¼dzi³em 3 miechy na karbonowych prêtach i by³o OK, ale zmieni³em rower, a w nim jarzmo nie przyjmuje prêtów owalnych wiêc szuka³em i znalaz³em okr±g³e tytanowe :)

Offline Wodnik

• Górski w³óczykij

• Pomóg³: 21
  • Górski w³óczykij

Nowe hamulce.
Kolorystycznie pasuj± do tarcz  ;D
Cudów ni mo :P No ale kupi³em niemal nówki za 350z³, wiêc p³akaæ nie bêdê. Tzn napiszê mo¿e nieco inaczej. Modulacja jest ok, nawet bardzo, nie dzia³a to zero jedynkowo, co dla mnie jest wa¿ne, ale na koñcu klamki, mog³y by byæ mocniejsze. Ja wiem, ¿e sporo wa¿ê, no ale na tarczy 203mm z przodu, mog³o by byæ lepiej. Mo¿e jak zmieniê klocki na metaliczne (orygina³y s± chyba ¿ywiczne) i siê odpowietrzy (ty³ na pewno trzeba bo za miêkka klamka), to bêdzie git.

Offline semow

• Pomóg³: 243

te¿ siê mogê pochwaliæ nowymi hamplami: klamki Tektro RL340 + szczêki Tektro Oryx :D

wcze¶niej wisia³y plastikowe szczêki Suntour XCM + klamki starego Dura Ace, po zmianie si³a hamowania zdecydowanie na plus, do tego drastyczna poprawa wygody w szczególno¶ci w górnym chwycie.

Online misiak76

« Odpowied¼ #333 dnia: Czerwiec 17, 2017, 16:24:18 »
Aby nie za¶miecaæ to tu zadam pytanko. Tak ostatnio sobie gdybam i  wygdyba³em, ¿e w celu odchudzania roweru wymieniê sobie kierownicê z ciê¿kiej aluminiowej na tak± carbonow± prosto z Chin ;) A tu patrzê i mam zonka. S± ró¿ne szeroko¶ci i pytanko. Wiecie czy jest jaki¶ dobór ich szeroko¶ci? Obecn± mam 60 cm, ale po zmianie manetek jest cholernie ma³a i zastanawiam siê nad 70 lub 68.

Online Shwarc

« Odpowied¼ #334 dnia: Czerwiec 17, 2017, 20:05:50 »
Odradzam, wszystko ale nie kierownicê. Raz ¿e wytrzyma³o¶æ jest niepewna. Dwa, ¿e jak kiera siê z³amie to gleba murowana, a trzy ¿e zyskujesz mo¿e kilkadziesi±t gram kosztem sztywno¶ci.
To ju¿ sztyca czy siod³o lepiej wygl±daj± pod tym wzglêdem (te¿ nie ka¿de), bo jak siê z³ami±, to ma³e prawdopodobieñstwo gleby.

Proponujê kierownicê PRO, model LT lub PLT z najnowszego wypustu. Obie wystêpuj± w wersji ze wzniosem i p³askie, giêcie 9st, 720mm (dotniesz sobie) no i waga realna 275g. Czy to za du¿o? Upuszczaj±c na kierownicy 50g nie przyspieszysz nawet o 0,00000001km/h, a do stracenia masz wiele.