iwonapro
|
 |
« : Luty 26, 2009, 01:22:52 » |
|
Muszę kupić kask, ale wiem bardzo niewiele w tym temacie..
Przeczytałam artukuł Mariusza - zdecydowanie nie chcę tego kasku co wygląda jak na motor. Zresztą nie latam na rowerze i nie planuję więc taki kask to nie dla mnie. Co porabiam na rowerze - sporo jeżdżę po lesie w okolicy. Nie ma tu gór, ale są wzgórza. Poza tym jeżdżę po mieście a na wiosnę planuję dłuuuugą wycieczkę rowerową, tak koło 10 dni, w dół rzeki pewnej. Podsumowując - nie szaleję, taka tam rekreacja raczej, ale podobno kask to absolutna konieczność, a rumcajs nawet napisał w innym wątku, ze ktoś jest głupkiem, gdyż jeździ bez kasku. Ja też jestem takim głupkiem póki co i postanowiłam to zmienić najpóźniej do wiosennego wypadu.
Chciałabym prosić o wskazówki na co powinnam zwrócić uwagę?? Jaka cena jest niska, jaka wysoka, a jaka normalna?? Do czego służy daszek??
I jeszcze jedno pytanie: jak podają rozmiar w cm to obwód czaszki mają na myśli??
|
|
|
|
|
|
"Na Dolnym Śląsku problem azbestu przećwiczyliśmy na ludziach"
|
|
|
madmun
Karateka Tsunami 9 dan :-)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2009, 02:14:06 » |
|
Jak kupowałem swój kask to zwracałem szczególnie uwagę na to jak "leży" pochodź po sklepach i przymierzaj to chyba jedyna metoda, aż trafisz, powinien być lekko ponad linią brwi - fachmany w dobrym sklepie powinni pomóc, nie może być za głęboki bo będzie Ci spadał na oczy, za płytki nie będzie dobrze chronił, za szeroki też nie może być. Szukaj kasku z "pokrętłem" z tyłu do regulacji obwodu, chyba najlepszy patent z jakim się spotkałem. Wracając do mierzenia, sprawdź w sklepie czy paski do zapięcia możesz dobrze wyregulować tak aby Ci nic nie przeszkadzało. Daszek głownie chroni przed słońcem, podrzędnie gałęziami, podczas deszczu też na pewno pomaga, w jakimś stopniu, poza tym kask z daszkiem wygląda lepiej  Tak podają obwód głowy. Jak będziesz szukała kasku, fajną opcją jest program "CRASH REPLACEMENT" - jak rozwalisz kask, ale z opcją że Ty będziesz jeszcze żyła  możesz zakupić taki sam kask z dużą obniżką (np.50%) warunkiem jest dostarczenie starego kasku do przedstawiciela. Z firm które taki program mają np. MET, Giro, Bell. Co do wentylacji to im więcej tym lepiej IMO szukałbym raczej kasków wykonanych w technologi "In Molding" miałem taki "normalny" a teraz ten drugi i jakoś wole te wtryskiwane, są sztywniejsze i pewniejsze < na dole wyjaśnione bardziej racjonalnie bęcCena to sama musisz sobie odpowiedzieć, na pewno szukałbym jakiegoś firmowego kasku, można spokojnie kupić do 200 dobry kask. Możesz też przejżyć testy kasków tu i tu(nie robić mi tu OT na temat wiadomy  )
|
|
|
|
|
|
R.T.F.M Bystrzacho, bo to są bransoletki, które były robione z tego mięsa ze Szwecji, zanim jeszcze wymyślili internet.
|
|
|
|
|
iwonapro
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2009, 14:25:17 » |
|
dzięki madmun, napracowałeś się
|
|
|
|
|
|
"Na Dolnym Śląsku problem azbestu przećwiczyliśmy na ludziach"
|
|
|
Human
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2009, 15:17:03 » |
|
I zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz- w sumie teraz znaczna większość kasków ma to zrobione fajnie, ale jak ja jeździłem to nie było to jeszcze takie oczywiste.
Przy przymierzaniu zobacz jak kask jest zrobiony z tyłu- znaczy jak głęboko chroni potylicę. Wiele ciężkich obrażeń powstaje właśnie w wyniku uderzenia o nawierzchnię tyłem głowy, a ludzie czasem nie zwracają uwagi na ochronę potylicy.
|
|
|
|
|
|
Never trust a smiling cat
|
|
|
|
|
Human
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2009, 13:30:46 » |
|
Każdy kask w pewnym stopniu chroni głowę i zasadniczo lepszy tani niż żaden.
|
|
|
|
|
|
Never trust a smiling cat
|
|
|
Warzyn
Pan Akacjowy
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2009, 16:06:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chróściel
the dark side of www.outdoor.org.pl
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2009, 16:13:11 » |
|
w Brendę możesz się ładować. oni robią w miarę zacne kaski i narciarskie i rowerowe. poza tym, chyba, nadal robią w Polsce, stąd w miarę niezła cena. trochę tych otworów wentylacyjnych ma, także zakupuj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Warzyn
Pan Akacjowy
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2009, 16:16:30 » |
|
Dzięki za pomoc!, cena poza tym zacna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1984sokol
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2009, 23:40:38 » |
|
Warzyn, jak ten kask sie sprawuje? plusy? minusy? Bo sam bym zakupil Jakiej wielkosci leb w to wchodzi? sa tam jakies oznaczenia w cm? bo L/XL to nie wiele mówi w tym wypadku. To ta sama brenda co okulary robi?
pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumcajs
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2010, 23:05:17 » |
|
Niestety, dziś skończył się mój wysłużony Giro - fasunek został mi w ręce  A sytuację finansową mam nietęgą, zatem muszę się ograniczyć do stówki. Czy ktoś ma może doświadczenia ze sprzętem Northec? http://www.artex-rowery.pl/kaski-c-9.htmlNp. F44 lub F4000? Jakieś inne propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leander
naczelny mudżahedin odoru
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2010, 23:40:05 » |
|
podłączę się, z tym samym progiem cenowym ;p I dostępne do zmierzenia w mieście stołecznym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumcajs
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2010, 20:50:09 » |
|
i skorzystałem z rady Docza, kupiłem sobie Decathlonowskiego Rockridera 5 http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-34936082/na wyprzedaży kosztuje 99zł przymierzyłem wszystkie, niezależnie od ceny (Bell, Giro, Ked, decathlonowskie), ten leży na moim łbie idealnie, więc go kupiłem był np. jakiś topowy Bell w cenie wyprzedażowej 160zł (z 420zł), ale z Rockriderów dostępny tylko model 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leander
naczelny mudżahedin odoru
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 13, 2010, 02:18:29 » |
|
A ja kupiłem ostatniego rockridera six jaki był w reducie ;p Jedyny który sensownie leżał na czaszce, i do tego kosztował niecałą stówę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ina
Śniegu Fanka.
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 29, 2010, 04:50:06 » |
|
Osobiście, jako laik, polecam kaski Lazar.
|
|
|
|
|
|
Mam małe cycki, ale duże jaja.
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy cię zabraknie.
|
|
|
nocnymarek
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 27, 2010, 10:46:05 » |
|
Dobra a teraz na poważnie, jakiej firmy kask kupić, bo widzicie ja to bym się chciał lansować na rowerku i nie wiem czy kask z logo Mammuta czy BD będzie tutaj stosowne. Czy są jakieś lansiarskie firmy rowerowe których kask koniecznie trzeba mieć żeby być cool na rowerze? 
|
|
|
|
|
|
kto wcześnie spać chodzi sam sobie szkodzi piwo jest dowodem na to że Bóg istnieje i pragnie naszego szczęścia 
|
|
|
lex
Sir Lanserlot
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 27, 2010, 11:14:45 » |
|
Czy są jakieś lansiarskie firmy rowerowe których kask koniecznie trzeba mieć żeby być cool na rowerze?  Giro, Bell, Alpina, Scott
|
|
|
|
|
|
wolność to outdoor i bokserki
całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu
|
|
|
|