Lipiec 29, 2010, 13:43:35
Strony: [1] 2 3 4 5   Do dołu
Drukuj
Autor W±tek: [¦piwory puchowe] Cumulus X-Lite 200 oraz Lite line  (Przeczytany 9139 razy)
0 użytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
atanor

Omnia mea mecum porto

« : Maj 29, 2009, 16:56:17 »

Cumulus wypu¶cił now± linię ultralekkich ¶piworów na Pertex Quantum i puchu 850 cui.

w X-lite 200:

* konstrukcja H (skrzynkowa)
    * masa całkowita: 430 g
    * masa puchu: 200 g
    * puch gęsi 96/, min. 850 cuin
    * minimalna temperatura komfortowa: 3°C
    * objęto¶ć pokrowca: 2,75 dm3

robi wrażenie. zwłaszcza, że kosztuje w detalu tylko 449zł.

jeżeli uważacie to za dużo to zapraszam to w±tku Yeti GmbH Passion i produkcji mistrzów zen Duży u¶miech

http://www.cumulus.pl/XLite-200,spiwory-puchowe,40.html

Jest tak piękna pogoda, że do psychiatry to ja chyba ... ... sobie dzi¶ polecę!

MAPY GÓR | moje Panoramio | moja górska Picasa
Łużyn

zdielaj pauzu, wkuszaj Twix!

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 17:22:32 »

a szykujesz się do zakupu? Chichot

bior±c pod uwagę, że jest całe 110gr cięższy od Yetiego a cena o niższa o 4 cyfrow± liczbę to rzeczywi¶cie zachęcaj±ce. rozumiem, że objęto¶ć pokrowca jest liczona przed kompresj±, tak?

"Na ¶wiecie s± 2 rzeczy nie do zaj***nia: armia czerwona i polski turysta!"

Klub Turystyki Kwalifikowanej "Morena"
atanor

Omnia mea mecum porto

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 17:32:30 »

wła¶nie się tak zastanawiam, że czas zacz±ć kupować dobry sprzęt, a nie jakie¶ pół¶rodki Duży u¶miech
ale narazie budżet pozwala mi tylko na te najtańsze z górnej półki Duży u¶miech

będzie również dobry jako docieplenie syntetyka na zimę jak się jeszcze nie dorobię ~700g pucha.

co do temperatur to teoretycznie bardziej odpowiada
Passion Three
termika: Comfort +7°C, Limit +3°C, Extreme -10°C
masa: 465 g (M); 530 g (L)

lex

Sir Lanserlot

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2009, 09:39:39 »

atanor, ale ten x lite 200 nie ma zamka, hmm

wolno¶ć to outdoor i bokserki

całowanie w rękę nagiej kobiety jest strat± czasu
atanor

Omnia mea mecum porto

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2009, 13:16:30 »

a no nie ma Duży u¶miech
panowie bez przesadyzmu. albo chcecie ultralekki ¶piwór, albo ¶piwór z zameczkiem.
z reszt± Yeti gmbh pewnie też nie ma zamka.

z zamkiem macie Cumulus Lite Line 300. jak zamówicie z 200g puchu wyjdzie na to samo Duży u¶miech

ptb

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2009, 12:41:42 »

madmun tylko że ty niski nie jeste¶ a maks. wzrost użytkownika: 185 cm
madmun

Karateka Tsunami 9 dan :-)

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2009, 13:05:38 »

Narazie się rozgl±dam, będę do nich dzwonił i dopytywał się czy się go nie da zdziebko powiększyć, tym czasem z taktycznego forum : Opis i fotosy

R.T.F.M
Bystrzacho, bo to s± bransoletki, które były robione z tego mięsa ze Szwecji, zanim jeszcze wymy¶lili internet.
Shwarc

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 23, 2009, 15:42:31 »

przedłuż± bez problemu ale o szeroko¶ć komory tzn. ok. 15/16cm
jaco

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2009, 18:41:18 »

Czy cumulus rozwi±zał już sprawę wcinaj±cych się zamków , może wtedy skusił bym się na tę  x-lite 400

W życiu piękne s± tylko chwile
HAMMET

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2009, 18:43:36 »

jaco - rozwiazal idealnie, w tym spiworze zamka brak U¶miechU¶miechU¶miech

zdjęcia : http://picasaweb.google.pl/gb.hammet

...drog± biał± jak obłęd...
Wolf

« Odpowiedz #10 : Lipiec 07, 2009, 16:00:58 »

Ciut informacji, http://bikeboard.pl/index.php?d=turystyka&g=30&art=3447&str=2, napisałem do autora, czekam na odpowiedz co i jak z tym ¶piworem w praktyce.

"Co to jest droga najlepiej dowiedziec sie nogami"

"- Wodzu jeste¶my otoczeni!
- To ¶wietnie, możemy atakować we wszystkich kierunkach!"

Doczu

Cham nikczemnego wzrostu

« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2009, 09:22:45 »

a kurna powiedzcie mi tak szczerze - ten pertex spisuje się dobrze ?
No przydałby mi się jakis psiwór z komfortem w okolicy zera, ale puch na takie warunki jakie mamy w naszej strefie klimatycznej i w tym przedziale temperatury mnie nie przekonuje. Tzn z pewno¶ci± puch daje radę w to nie w±tpię, ale czy ten pertex dobrze ochroni puch przed zawilgoceniem np. podczas spania pod jakas plandek± czy w otwartej wiacie ? Chodzi nie tyle o zamoknięcie od deszczu, co od otaczaj±cej wilgoci.
Od odpowiedzi na to pytanie uzalezniam ewentualny swój udział w przedsięwzięciu (mam na mysli zamówienie zbiorowe)

Shwarc

« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2009, 09:56:28 »

Ja nie widzę żadnych problemów. ¦pię we wiatach i samo nic nie nasi±ka. Wprawdzie nie spałem pod daszkiem z plandeki ale... no nie wiem, stawiam że nic nie będzie.
Wolf

« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2009, 09:56:57 »

JUHU

Przesylam Wam opinie na temat spiwora jaka dostalem od Daniela Klawczyńskiego z portalu www.bikeboard.pl:

"W czasie naszej (enduro - rowerowej) wyprawy w Czarnogórze musieli¶my mocno ograniczyć bagaż. Wszystko musiało zmie¶cić się w plecakach. Z tego wła¶nie względu postanowili¶my zaopatrzyć się w ¶piwory Cumulus X LITE 200. Prawidłowo spakowany ¶piwór byłem w stanie zmie¶cić w moim plecaku fotograficznym, a dokładniej w przegrodzie przeznaczonej na standardowy obiektyw.
Odno¶nie temperatur, w jakich przyszło nam używać ¶piwór: pogoda była wyj±tkowo wredna, mimo, że trwał dopiero wrzesień, w kilku miejscach naszych górskich wojaży musieli¶my się borykać ze ¶niegiem. Parę noclegów zaliczyli¶my na wysoko¶ci ok. 1800 m. n. p.m. Dwa razy w do¶ć zniszczonych i przewiewnych szałasach. Rano zazwyczaj stwierdzali¶my ¶lady przymrozków, a więc temperatury na pewno było około zerowe. W tych warunkach ¶piwór daje jeszcze spokojnie radę, choć nie wiem jak by to było, gdyby¶my nie mieli jako takiej osłony od wiatru.
Spali¶my też pod gołym niebem, lecz wówczas było akurat cieplej (rejon nadmorski – góry Lovcen i Orjen).
Obecnie używam go w czasie letnich wypadów po górach w Polsce i w Czechach za każdym razem nocuj±c pod plandek± i nie zdarzyło mi się zmarzn±ć. Dodać trzeba, że nie lubię spać w odzieży – jedynie podstawowa bielizna:).
Jak każdy puchowy ¶piwór i ten nie lubi wilgoci, choć z racji swych gabarytów łatwo go wysuszyć nawet gdy zawilgotnieje.
Co ciekawe brak zamka w ogóle nie przeszkadza, do worka włazi się i wyłazi bardzo łatwo.
Po pewnym czasie użytkowania zaczyna wyłazić trochę puch. To chyba dla tego, że tkanina jest taka cienka i delikatna, choć przyznam, że kiedy¶ używałem ¶piwór wojskowy, który miał t± powłokę dużo grubsz± a pierzył się wręcz niewyobrażalnie. Ten efekt uboczny ¶piwora Cumulus można więc zakwalifikować jako "w normie".
Co do opinii innych użytkowników ultralekkich ¶piworów Cumulus to znam jedn± osobę, która używa starszej wersji – z serii Magic 200. Kolega z redakcji ma ten ¶piwór od kilku lat i jak twierdzi jest to idealne rozwi±zanie na wyprawy typu rowerowe enduro, gdzie liczy się każdy gram. Magic 200 różni się jednak nieco od X LITE 200, posiada m.in. skrócony zamek. Ale poza tym można z grubsza uznać te produkty za porównywalne.

Jedn± z rzeczy, do których mógłbym się przyczepić jest brak ucha w pokrowcu, za które można przytrzymać, gdy się wyjmuje ¶piwór. Niby pierdoła, a jednak byłoby to pomocne, czasami nie wiadomo jak zabrać się za wyci±ganie ¶piwora (pokrowiec jest bowiem gładki i ¶liski). 

Zapomniałe dodać, że ¶piwora używa jeszcze moja dziewczyna, i tez jest zadowolona. a jak wiadomo kobiety maj± wyższe wymagania termiczne U¶miech

Daniel"

Link do wyprawy w poscie wyzej

W tym miejscu chcialem bardzo podziekowac Danielowi za opine U¶miech

Mysle ze jest bardzo interesujaca opinia dla ludzi niezdecydowanych

cynik

prawie jak moderator

« Odpowiedz #14 : Lipiec 08, 2009, 17:45:16 »

Kurde fajne toto, ale ja mam tego malacha guide 300, fakt, nieco wiekszy jest po spakowaniu, ale nie o tyle, zeby inwestowac w nowy ciut mniejszy spiworek... Ehh

powolna reaktywacja
atanor

Omnia mea mecum porto

« Odpowiedz #15 : Lipiec 08, 2009, 19:55:19 »

wszystkich zainteresowanych kupnem Cumulusa X-Lite 200 po atrakcyjnej cenie zapraszamy do w±tku

http://www.forum.outdoor.org.pl/imprezy-i-inne-informacje/(zamowienie-grupowe)-cumulus-x-lite-200-oraz-lite-line/

tylko dla wypełni zarejestrowanych userów  Mrugnięcie

ina

¦niegu Fanka.

« Odpowiedz #16 : Sierpień 23, 2009, 15:59:49 »

Melduję, że ów psiworek (tzn. X-Lite 200) luĽniutko wchodzi do pokrowca kaczuchy ultralight i po kompresji jest dwukrotnie mniejszy niż w worku producenta Duży u¶miech

O taki jest (mniemam, że ciasteczka te wszyscy znaj±, a jak nie, to se je w sklepie zobaczcie):

A poza tym jest leciutki, mięciutki i cieplutki U¶miech

Mam małe cycki, ale duże jaja.

Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy cię zabraknie.
Doczu

Cham nikczemnego wzrostu

« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2009, 16:06:04 »

thx za info Ina. Bardzo fajnie że wchodzi do kaczuchy :-)

Wolf

« Odpowiedz #18 : Sierpień 23, 2009, 18:19:55 »

O ciup, niezle. Czyli nie trzeba kupować zadnego worka kompresyjnego, mozna wykorzystac kaczuche Chichot Nie moge sie doczekac odbioru Chichot

Ina, a jak spanie ??

atanor

Omnia mea mecum porto

« Odpowiedz #19 : Sierpień 23, 2009, 18:51:39 »

równiez jestem zadowolony ze ¶piworu. brak zamka nie jest uci±żliwy. łatwo się wchodzi i wychodzi, bo pertex jest ¶liski.
spałem 3 noce w bacówce (ostatnia z mgł± i deszczem) i nie zauważyłem żadnych oznak zawilgotnienia.
worek na niego jest do prdeli. trzeba się nieĽle namęczyć żeby włożyć go do ¶rodka. wolałbym nieco większy z paskami.
ogólnie ¶piwór uważam za strzał w dziesi±tkę.

Strony: [1] 2 3 4 5   Do góry
Drukuj
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.543 sekund z 21 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.036s, 2q)