JUHU
Przesylam Wam opinie na temat spiwora jaka dostalem od Daniela Klawczyńskiego z portalu
www.bikeboard.pl:
"W czasie naszej (enduro - rowerowej) wyprawy w Czarnogórze musieli¶my mocno ograniczyć bagaż. Wszystko musiało zmie¶cić się w plecakach. Z tego wła¶nie względu postanowili¶my zaopatrzyć się w ¶piwory Cumulus X LITE 200. Prawidłowo spakowany ¶piwór byłem w stanie zmie¶cić w moim plecaku fotograficznym, a dokładniej w przegrodzie przeznaczonej na standardowy obiektyw.
Odno¶nie temperatur, w jakich przyszło nam używać ¶piwór: pogoda była wyj±tkowo wredna, mimo, że trwał dopiero wrzesień, w kilku miejscach naszych górskich wojaży musieli¶my się borykać ze ¶niegiem. Parę noclegów zaliczyli¶my na wysoko¶ci ok. 1800 m. n. p.m. Dwa razy w do¶ć zniszczonych i przewiewnych szałasach. Rano zazwyczaj stwierdzali¶my ¶lady przymrozków, a więc temperatury na pewno było około zerowe. W tych warunkach ¶piwór daje jeszcze spokojnie radę, choć nie wiem jak by to było, gdyby¶my nie mieli jako takiej osłony od wiatru.
Spali¶my też pod gołym niebem, lecz wówczas było akurat cieplej (rejon nadmorski – góry Lovcen i Orjen).
Obecnie używam go w czasie letnich wypadów po górach w Polsce i w Czechach za każdym razem nocuj±c pod plandek± i nie zdarzyło mi się zmarzn±ć. Dodać trzeba, że nie lubię spać w odzieży – jedynie podstawowa bielizna:).
Jak każdy puchowy ¶piwór i ten nie lubi wilgoci, choć z racji swych gabarytów łatwo go wysuszyć nawet gdy zawilgotnieje.
Co ciekawe brak zamka w ogóle nie przeszkadza, do worka włazi się i wyłazi bardzo łatwo.
Po pewnym czasie użytkowania zaczyna wyłazić trochę puch. To chyba dla tego, że tkanina jest taka cienka i delikatna, choć przyznam, że kiedy¶ używałem ¶piwór wojskowy, który miał t± powłokę dużo grubsz± a pierzył się wręcz niewyobrażalnie. Ten efekt uboczny ¶piwora Cumulus można więc zakwalifikować jako "w normie".
Co do opinii innych użytkowników ultralekkich ¶piworów Cumulus to znam jedn± osobę, która używa starszej wersji – z serii Magic 200. Kolega z redakcji ma ten ¶piwór od kilku lat i jak twierdzi jest to idealne rozwi±zanie na wyprawy typu rowerowe enduro, gdzie liczy się każdy gram. Magic 200 różni się jednak nieco od X LITE 200, posiada m.in. skrócony zamek. Ale poza tym można z grubsza uznać te produkty za porównywalne.
Jedn± z rzeczy, do których mógłbym się przyczepić jest brak ucha w pokrowcu, za które można przytrzymać, gdy się wyjmuje ¶piwór. Niby pierdoła, a jednak byłoby to pomocne, czasami nie wiadomo jak zabrać się za wyci±ganie ¶piwora (pokrowiec jest bowiem gładki i ¶liski).
Zapomniałe dodać, że ¶piwora używa jeszcze moja dziewczyna, i tez jest zadowolona. a jak wiadomo kobiety maj± wyższe wymagania termiczne

Daniel"
Link do wyprawy w poscie wyzej
W tym miejscu chcialem bardzo podziekowac Danielowi za opine

Mysle ze jest bardzo interesujaca opinia dla ludzi niezdecydowanych