Autor W±tek: Szukam pana Kalandra  (Przeczytany 11868 razy)

0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.

Offline Elwood

• Pomóg³: 15

Odp: Szukam pana Kalandra
« Odpowied¼ #75 dnia: Marzec 13, 2018, 11:25:43 »
Dowód na dowód.

¦wiat jest do dupy ale ¿ycie jest cudem

Offline Elwood

« Odpowied¼ #76 dnia: Marzec 13, 2018, 14:16:23 »
Kurde molll... Patrzê a pomog³em 13x.
Zastanawiam siê - komu?
Jeszcze niedawno twardo trzyma³em siê przy 8-miu razach. A tu nagle ponad 50% wzrost... Pewnie komu¶ zale¿a³o, by mi tê 13-stkê przylepiæ!:)
Zapewne dlatego zwróci³em uwagê, ¿e dzisiaj 13-stego jest.

Sk±d to siê u cz³owieka bierze...? Nagle patrzysz na licznik w samochodzie a tam: 444 444km. To zdaje siê pod¶wiadomo¶æ jest.
W³a¶nie za¶ wesz³a ustawa prohibicyjna, zostawiaj±ca samorz±dom mo¿liwo¶æ ograniczania poda¿y alkoholu i ja od razu pomy¶la³em o browarze, a nawet trzech! Po chwili - czterech!
Dlaczego, skoro praktycznie od trzech m-cy nie pijê alkoholu...? Te¿ pod¶wiadomo¶æ, czy mo¿e na³óg...?

Ach... Co to za cudne czasy by³y, kiedy cz³owiek je¼dzi³ na obozy sportowe i ukradkiem spo¿ywa³ alkohol! Zawsze natomiast na koniec... obowi±zkowo! Np. po dwóch lub trzech tygodniach wielogodzinnego wylewania potów, bra³o siê flachê do rêki i odreagowywa³o stres... Ot, taki paradoks mleczanowy.

Dzisiaj rusza drugi etap przygotowañ i to zaraz praktycznie. Stres jak nic. Wpierdol na trasie ale nie pada, jest ciep³o... Ufff!

Offline Elwood

« Odpowied¼ #77 dnia: Marzec 13, 2018, 17:03:00 »
Pierwszy trening II etapu za mn±.
Moc radosnych wêglowodanów we mnie:)

Ca³y litr mikstury, ¿e hej.

Sk³ad:
- pó³ jab³ka,
- 1/3 niema³ego buraka,
- gar¶æ roszponki,
- pêczu¶ natki pietruszki,
- imbiru plaster solidny,
- ³y¿eczka nasion lnu,
- pó³ ³y¿eczki tego¿ ostropestu,
- tyle¿ nasion sza³wi hiszpañskiej,
- CA£Y banan:)
To wszystko mikserem (no¿ykowym) w otoczeniu wody poszatkowane na zgrabny wiór.
Da zu handlich na koniec wyci¶niêty grapefruit niew±ski.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #78 dnia: Marzec 13, 2018, 20:13:44 »
Rany Julek... Pierwsze rolowanie w ¿yciu za mn±!
Kurwa... Kto to wymy¶li³?:)
Nie do¶æ, ¿e to katorga sama w sobie, to jeszcze wymaga niez³ej kondycji do samego rolowania. Dzisiaj próba rolki czworobocznego uda jako rozpoznanie bojem. Ciekawe wnioski i sugestie. Niez³a diagnostyka stanu.
Muszê przysi±¶æ i przygotowaæ sobie pakiet na te miê¶niury, które obecnie anga¿ujê najbardziej. Widzê potrzebê te¿ nabycia pi³ki do rozlu¼niania miê¶ni g³êbiej po³o¿onych i trudniej dostêpnych jak np. Biodrowo-lêd¼wiowy, biodrowy i lêd¼wiowe.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #79 dnia: Marzec 13, 2018, 21:25:23 »
Korekta, za bardzo my¶la³em o miednicy. Rolowa³em naturlich czworog³owego uda ale wcze¶niej wymienionego zahaczê przy po¶ladkowych nastêpn± raz±:)

Offline Elwood

« Odpowied¼ #80 dnia: Marzec 14, 2018, 00:22:07 »
Na dobranoc. Czy ja wspomina³em, ¿e alkohol poszed³ w odstawkê? Praktycznie trzy m-ce bez.
Ale... Po ¶wiêtach od razu ruszamy We Czech Do Czech, w stylu wycieczki do dupy i wcze¶niejszych czieskich eskapad.
Tym razem jrednak bêdziemy dygali po morawskich hopkach od knajpy do knajpy z buta. Limit dzienny - min. 20km. Towarzystwo wyprawowe.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #81 dnia: Marzec 14, 2018, 09:15:22 »
A na ¶niadanie krótkie info.
Sprawdzianem drugiego etapu bêdzie za 3m-ce æwiartka triathlonu... Tak, ¿e ten... Zostawiam was do przesilenia letniego:)

Offline Elwood

« Odpowied¼ #82 dnia: Marzec 27, 2018, 10:18:22 »
Hej outdoroowcy profesjonali¶ci.
Piejê tu sobie solo na puszczy (szuwarów) ale pora na jakie¶ sprawdziany.
Namówi³ mnie kolega incoguto (z tego forum - a jak¿e) i podstawi³ syna. ¯e ma 12 lat i dam radê za nim na 5km. ¯e niby dobry zaj±c z niego na przetarcie. Plus ¿ona.
No, to wiedzia³em, ¿e nie bêdê ostatni i mi siê ra¼niej na duszy zrobi³o.

Na mecie jednak wysz³o szyd³o z wora!
12-latek okaza³ siê by³ 14-stolatkiem i do³o¿y³ mi 5 minut. ¯ona za¶ kumpla - zdecydowana na spacer, bo s³onko nawet wysz³o - ponad minutê...
Rzecz siê mia³a w sobotê ale dopiero dzisiaj odzyska³em równowagê...

Tak siê niszczy cz³owieka ale... tworzy maszynê. Od dzisiaj. Nawet pisa³ bêdê w odpowiednim tempie!
Po blisko czterech m-cach przerwy siêgam po doping. W tej grze nie ma ¶wiêto¶ci. Równo za tydzieñ ruszamy z zespo³em Formy na Szczycie do Czech.
Mój wspania³y kolega, a doskona³y trener - powo³a³ ten twór (Forma na Szczycie), by przygotowaæ mnie i dr Honzika do pokonywania wzniesieñ niebywa³ych. Przy okazji dodam, ¿e znana tu i ówdzie - lansujaca siê mocno - Forma na Szczyt (formanaszczyt.pl), to zwykli amatorzy.
By³em na ich wyk³adzie na wydziale Biologii UG i dowiedzia³em siê, ¿e dzisiaj,  to ju¿ w takie Beskidy - nie wypada siê wybieraæ bez przygotowañ z trenerem personalnym. My celujemy wy¿ej.
http://renowacjaposadzek.pl/blog/poradnik/

Offline Elwood

« Odpowied¼ #83 dnia: Marzec 29, 2018, 23:03:10 »
Wielki Tydzieñ rowerowy. Dzisiaj odbiera³em Golfa Country zwanego dalej Wie¶kiem. 35km z wmordewindem zaciek³ym, zacinaj±cym po biedronkowych rajbanach mokrym ¶niegiem i zalegaj±cym na pustych ¶cie¿kach rowerowych. Na mecie w Suchym Dêbie spodnie jak z pralki wyjête bez programu wirowania. Dobry test psychy w sam raz przed refleksj± nad losem Kosmity sprzedanego za kilka srebrników.
Mniej sponiewierany czu³em siê rok wcze¶niej, kiedy w po³owie marca brodzi³em do po³owy ³ydki w wylanej Biebrzy - pchaj±c ruska...

Offline Elwood

« Odpowied¼ #84 dnia: Marzec 31, 2018, 17:23:10 »
Mamy tu kogo¶ z Cieszyna, kto przygarn±³by Wrublina na posesjê od po¶wi±tecznego czwartku wieczór, do niedzielnego poranka? Za³oga w tym czasie bêdzie siê zmaga³a z czeskimi barami w terenie.
Poza tym, Weso³ych ¦wi±t:)

Offline Elwood

« Odpowied¼ #85 dnia: Kwiecieñ 02, 2018, 14:44:43 »
Wyprowadzam siê.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #86 dnia: Kwiecieñ 08, 2018, 20:41:08 »
Po przeprowadzce.

Mile spêdzony czas wspólnie z kolegami w ramach przypomnienia jednym, nauczenia drugich podstaw poruszania siê po lodowcu.

Wyhamowa³em upadek kolegi do szczeliny i co dalej?

Æwiczyli¶my wyci±ganie a na koniec ewakuacjê samemu.

Wszyscy zaliczyli loty do studni z pe³nym obci±¿eniem.

Potem podsumowanie w terenie. 2 dni intensywnej zabawy, dwa odpoczynku.

Online piterito

• Pomóg³: 55

« Odpowied¼ #87 dnia: Kwiecieñ 09, 2018, 02:13:52 »
Lodowiec w wersji "Globalne Ocieplenie to Twoja Wina". Wiêcej lodu mam na balkonie. A poza tym nie wiem o co chodzi.
Te¿ jestem po przeprowadzce, bola³o jak zawsze.

ps/przerwa³em ci ten monolog z nudów
Ale Ameryka..., Utah 2013

pijê tylko czyst±, palê tylko Klubowe... zdejm kapelusz

Offline Elwood

« Odpowied¼ #88 dnia: Kwiecieñ 09, 2018, 09:32:43 »
Jak to w monologu... Budowanie napiêcia przed Kolosami. Wszystko na Karacie.
Tam, gdzie siê zamierzam namêczyæ, sprawdzi³em najpierw, czy Ruscy (albo Czesi (sic!)) nie byli tam wcze¶niej na rowerze. Nie ma pewno¶ci aczkolwiek na pewno byli a przed nimi Polak w carskim uniformie kapitana, co tê drogê wyznaczy³. Tyle, ¿e przeprowadzi³ karawanê koni wycinaj±c im stopnie w lodzie - sypi±c owe piaskiem.
Tyle duo, ¿e to w XIXw. by³o a ¶wiat lodu od tego czasu skróci³ siê o 2/3. Nachylenie stoku idealne dla konia: 32-37%.

Zasadniczo pisanie do lustra ma same zalety. Zburzy³e¶ trochê ten obraz aczkolwiek, ale dziêkujê za uwagê klimatyczn±. Przy dramatycznym wzro¶cie szcz±tkowego gazu w atmosferze, mo¿e mieæ on wp³yw na wyj±tkowo mozolny proces moich fizycznych przygotowañ. A nó¿...
Niektórzy wini± za ten wzrost przemys³ow± hodowlê byd³a, sraj±cego na okr±g³o (¿e niby to sranie) ale gdzie¶ tu brak konsekwencji. Za czasów wspomnianego kapitana p³askowy¿e Pamiru np. przemierza³y setki tysiêcy koz³ów Marco Polo, rzucaj±cych siê wszystkim w oczy. Dzisiaj, by wypatrzeæ rzeczone, trza siê nie¼le natrudziæ i mieæ du¿o szczê¶cia. No tak... zaraz kto¶ pomy¶li, ¿e przeca knieje wyciêto dla równowagi...

Na szczê¶cie ewolucja, ta dziewica po¶ród gwa³cicieli, - robi z tym porz±dek. Jednym proponuje redukcyjn± napierdalankê, drugim ¶wiat, w którego oazie szczê¶cia nie ma miejsca na beciki tylko na coca colê.

Online piterito

• Pomóg³: 55

« Odpowied¼ #89 dnia: Kwiecieñ 09, 2018, 14:56:10 »
Te¿ lubiê pobyæ sam, ale po pewnym czasie przychodzi taka ochota zej¶cia do ludzi. Przyzwyczajenie, instynkt stadny czy co...?
W chwili obecnej da³ bym du¿o za gwa³towny wzrost gazów cieplarnianych. Punkt widzenia wiêc zale¿y od tego, kto bardziej w dupê marznie.Mój lodowiec na balkonie mia³ niedawno nawet szczeliny, w³asn± rzekê lodowcow±, seraki. Swietny poligon do zabawy. Global Warming jest jednak nieub³agany, krowy sraj±, wszystko siê topi. W tym roku muszê zobaczyæ Athabasca Glacier zanim odp³ynie.

ps/ Nasi wszêdzie byli pierwsi, jakby co.
Ale Ameryka..., Utah 2013

pijê tylko czyst±, palê tylko Klubowe... zdejm kapelusz

Offline Elwood

« Odpowied¼ #90 dnia: Kwiecieñ 09, 2018, 16:20:07 »
Ów kapitan w swej ksi±¿ce pisa³, ¿e wspomniany lodowiec, przez który przysz³o mu przeprowadzaæ karawanê, by³ najtrudniejszym, który spotka³ w Pamirze. Je¿eli za¶ we¼mie siê na tapetê przez co przeprawia³ siê w istocie w ogóle (czêsto jako pierwszy bia³y), to z punktu widzenia dzisiejszego stanu lodowca trudno by mi by³o przyznaæ mu racjê. I nie chodzi o to, co my mamy teraz przej¶æ, tylko to, co pozostawi³ on po sobie do przej¶cia w tym regionie. Niewiarygodne, jak zmieni³a siê optyka i poziom trudno¶ci w Pamirze. Tym niemniej wystarczy konkretne za³amanie pogody (co zdarzy³o siê np. w 2010-tym) i wszystko ponownie wywraca siê do góry nogami. Do¶wiadczy³em tego na w³asnej skórze.

Szkolenie np. by³o mi potrzebne, by rozpoznaæ w³asne, obecne mo¿liwo¶ci w ¶wietle potencjalnych trudno¶ci. Towarzysko szkoli³ nas Maciek Stañczak ze swoim koleg± (pe³na profeska), dobry kumpel szeryfa naszej ekipy.
Drugie, to ¶wiadomo¶æ, jak ¶wiat idzie do przodu ze sprzêtem. Jak wszêdzie - decyduje waga i nowinki techniczne. To generuje cenê. Trzecie, ustawi³o tê czê¶æ ekipy, dla której techniki asekuracji na lodowcu by³y do tej pory obce.

Teraz konkretna przerwa w nadawaniu. Kolejna przeprowadzka.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #91 dnia: Kwiecieñ 11, 2018, 23:19:13 »
W ramach przeprowadzki.
Czo³em grubasy!
https://phmd.pl/api/files/view/116469.pdf

Offline Elwood

« Odpowied¼ #92 dnia: Kwiecieñ 13, 2018, 01:10:46 »
Niez³e, co?
Co siê dzieje z grubasami w stanie hipoksji...
W ramach przeprowadzki - ostra D±browska a poza tym od¿ywam na dr±¿ku.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #93 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 09:29:48 »
Przywróci³em kontakt z weteranem budowania formy, starym kumplem - Wenancjuszem Fortunatem. Kiedy¶ by³ na topie, dzisiaj spe³nia siê w pracy z ma³ymi deklami. Prowadzi hodowlê mistrzów bez budowania "o¶rodków skoków narciarskich za 30mln z³ dla garstki m³odzie¿y".
£adnie mnie wstêpnie skorygowa³... To znaczy okre¶li³ zakresy ruchów w kluczowych stawach i zaordynowa³ æwiczenia... korekcyjne - jako podstawowy element ruchowy przed zwiêkszaniem obci±¿eñ. Wiele z tych æwiczeñ wykonujê w trakcie dnia roboczego.

Ciekawostka.
Zajmuje siê renowacj± posadzek zawodowo. Trafi³a mi siê robota wymagaj±ca pod k±tem fizycznym, zmuszaj±ca do wielogodzinnych "kucañ", przysiadów, pracy na kolanach itp. Zaanga¿owa³a rzeczona - wiele grup miê¶ni nie u¿ywanych na co dzieñ. Np. po¶ladkowe: ¶rednie i ma³e i spiêtymi powiê¼niowo z nimi g³êbokimi s±siadami.
Znaczy to, ¿e pora najwy¿sza rozpocz±æ budowanie wytrzyma³o¶ci i si³y miê¶ni bezpo¶rednio odpowiadaj±cych za intensywne dreptanie po schodach (tudzie¿ w terenie - schody dobre s± dla systematyki i porównania). Nie bieganie a dreptanie. Najpierw bez obci±¿enia.

Drugie. Za namow± Wenancjusza zamówi³em sobie worek koncentratu bia³ek serwatkowych WPC 80. 15kg kosztuje mnie 300z³ czyli 3/7 najtañszych od¿ywek bia³kowych opartych o WPC80 uwzglêdniaj±c wszelkie doñ dodatki wzbogacaj±ce koncentrat o smak i elektrolity:)
A to poniewa¿, jak czujê, ¿e jestem na granicy przetrenowania i owe WPC znacznie poprawi moj± zdolno¶æ do regeneracji po wysi³ku.

Offline Shwarc

• Pomóg³: 208

« Odpowied¼ #94 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 11:24:55 »
To ile ty wa¿ysz, ¿e potrzebujesz dodatkowych porcji bia³ka? Formê na jakie¶ zawody kulturystyczne robisz? W sportach wytrzyma³o¶ciowych w zupe³no¶ci wystarczy ok. 1,2g/kg MC, a tyle ³atwo jest dostarczyæ z kawa³ka kury, rybki, 3 jajek i produktów ro¶linnych obecnych w codziennej diecie.  Zanim wci±gniesz te 15kg to szybciej minie termin przydatno¶ci do spo¿ycia :D

Offline Elwood

« Odpowied¼ #95 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 13:45:12 »
Obecnie 95 - przed wyryp± ma byæ 85.
Wyliczyli¶my z Wenancjuszem zu¿ycie na poziomie min. 1,5g na 1kg masy cia³a. Tym bardziej, ¿e intensywno¶æ bêdzie i ju¿ ro¶nie, w tym proporcjonalnie procent treningu stricte si³owego. Na szlakach o formie decydowaæ bêdzie wytrzyma³o¶æ si³owa tak poza tym. Jak chcesz to zrobiæ przy kurczaku, rybce i jajkach? To jest min. 130g bia³ka dziennie w moim przypadku!
Na koniec (2 etapu przygotowañ - pierwszy szczyt planowany na po³owê czerwca) przygotowañ zapotrzebowanie bêdzie siêga³o 2g/kg.
Drugie. Nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem tego bia³ka. Po prostu pójdzie w kocio³. £atwiej te¿ bêdzie kontrolowaæ spadek wagi.
Trzecie. Poeksperymentuje sobie w konstruowaniu energetycznych posi³ków, które bêdê spala³ na treku. Kumple inwestuj± w liofilizaty, które ja z kolei minimalizujê (mimo zajebistego rabatu, jakie na nie mamy), bo traktuje je jako zró¿nicowanie diety wyprawowej. Zreszt± mam tutaj w³asn±, sprawdzon± w terenie koncepcjê. Do¶æ powiedzieæ, ¿e jestem wstanie na bazie koncentratu bia³ek serwatkowych przygotowaæ posi³ek równowa¿ny wybranemu liofilowi 5x taniej, zapewniaj±c wszystko, co nale¿y. Ale o tym bêdzie pó¼niej.

Z bie¿±cych spraw. Skoro przypali³em vibrama, straci³em buty podej¶ciowe (90% trasy) a to znaczy, ¿e raczej zrezygnujê ze skarp vega (ale w nich bêdê dyga³ w wie¿owcu po schodach) i kupiê sobie buty, którymi opylê trek i dwa lodowce i wej¶cie na 6-stkê.
Mierzy³em Lowy Munro ale rozmiar 44 (d³. wk³adki 28,4mm), to o 4-5mm za ma³o dla mnie a nr 45 na razie nie jest dostêpny od rêki. Buty mi le¿± w ka¿dym razie. W opozycji u¿ywane Meindle Egadin np. choæ mendle co¶ mi nie le¿± mentalnie (ostatni model air który mia³em - kompletnie mnie zawiód³).

Mêczy³em swego czasu w temacie ¶piworów i wymêczy³em MARMOTa TRESTLES ELITE 0, dla którego nie widzê konkurencji w puchu w tej cenie. A wymêczy³em longa za 650z³.

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #96 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 14:20:22 »
Jak chcesz to zrobiæ przy kurczaku, rybce i jajkach? To jest min. 130g bia³ka dziennie w moim przypadku!
Bez najmniejszego problemu:

Kalorie Masa Bia³ko T³uszcze Wêglowodany

Pier¶ z kurczaka bez skóry grillowana     369      300       77.4   14.7        0
Tuñczyk w oleju - Lidl                             161      130      31.9       3.64     0.65
Bia³ko jaja kurzego                              78      150      16.35   0.26     1.1
Ry¿ bia³y (ugotowany)                      260    200      5.38   0.56     56.34
P³atki owsiane gotowane na wodzie      389   100   16.89   6.9   66.27
Podsumowanie:                                     1257   880 g   148 g   26.06 g   124.36 g

A nie wliczam takich dodatków jak warzywa, mo¿e dodatkowa porcja 100g makaronu? Ju¿ przy tej ilo¶ci trzeba wa¿yæ 100kg by bez problemu dostarczyæ 1,5g bia³ka. I nie mów mi, ¿e 300g fileta, jedna puszka tuñczyka i ze 3 jajka to du¿o dla zdrowego, trenuj±cego mê¿czyzny. A jak wa¿y siê odpowiednio mniej, to te ilo¶ci s± przeogromne i niczego nie potrzeba suplementowaæ. Zmieñ trenera, bo ten jest od pakerów, którzy ¶wiata poza bia³kiem nie widz±.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #97 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 18:26:18 »
Akurat zestaw, który zaproponowa³e¶ jest idealnie wyjêty z diety pakera:)
Wenancjusz trenuje Roberta Karasia - wiesz, tego misia pakera, który jest rekordzist± ¶wiata w double triathlonie.

P.S.
Przygotuj takie menu na ca³y tydzieñ. Ocenimy.

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #98 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 22:31:56 »
Ale po co? Twierdzi³e¶, ¿e nie jeste¶ w stanie dostarczyæ 1,5g bia³ka z po¿ywienia, a ja ci pokazujê, ¿e jeste¶ i to bez najmniejszego problemu. Udowodnij mi, ¿e zast±pienie jajka czy kury tym WPC przyniesie zdecydowanie lepszy rezultat.

Offline Elwood

« Odpowied¼ #99 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 23:02:26 »
I tak dzieñ w dzieñ mam wsuwaæ blisko pó³ kilo piersi z kurczaka, tuñczyka i 5 jajek? Jajka akurat lubiê a tuñczyka np. nie trawiê. I co...?
Zosta³y mi jeszcze 4 m-ce a nie jeden dzieñ kolego.