Cha... Kolosy! Ju¿ siê mo¿na ustawiaæ w kolejce fanów dalekich podro¿y, którzy nie potrafi±... ust±piæ miejsca w kolejce kobicie w ci±¿y.
No, ja te¿ siê przymierzam do Kolosów ale tych w 2019-tym. Jak siê tylko ociepli, wyci±gnê Karata na ¶wie¿e powietrze i zrobiê mu przegl±d.
Tymczasem mam ju¿ bite 9 tygodni przygotowañ za sob±. To niewiarygodne, jak ciê¿ko jest ruszaæ ciê¿k± dup± i wyj±tkowo ciê¿kim ka³dunem osobnikowi 50+! Oczywista takiemu, który siê regularnie do takiego stanu doprowadza³.
No... ale mam ju¿ 10kg za sob±. Pozosta³o jeszcze 15...
Dwa dni temu zasiad³em w ³awie szkolnej w auli Wydz. Biologi UG na wyk³adzie Karola Henniga, któren to ze swoj± ekip± Formy na Szczyt przygotowywa³ naszych narodowców zimowych. Tak ich przygotowa³, ¿e zapomnieli wej¶æ na szczyt:)
Zasadniczo dowiedzia³em siê, ¿e dzisiaj ruszanie w góry bez przygotowañ osobistego trenera to pora¿ka. Oczywista Narodowa Wyprawa na K2 jest wyj±tkiem:)
Jednym s³owem: hodowla brojlerów dotar³a na szczyt. Nie przebi³em siê z moim pytaniem, czy w tej hodowli wzi±³ udzia³ równie¿ Urubko?
Bielecki na ten przyk³ad, w ostatnim tygodniu przygotowañ æwiczy³ na bie¿ni sko¶nej (nachylenie 20%) w trakcie jednej jednostki treningowej - 150min. marszu non stop z obci±¿eniem 15kg.
A co z go¶ciem, typu JA, którego Mont Everest skoñczy³ siê na 5000m?
Ano, dzisiaj ju¿ wbiegam na ostatni pacho³kowy schodek po 4km rozgrzewki w terenie. Muszê tak wbiec 10x pod rz±d, by móc szczytowaæ:) w finale mojej ekskursji. Znaczy, by móc szczytowaæ godnie!
Skarpy sprawdzi³em w terenie i s± na limicie. Stopa nam siê z wiekiem skubana rozbija, zw³aszcza maltretowana przez oty³ego inwalidê. U¿yjê je dwa razy, na dwóch lodowcach. Ten drugi, to 900m przewy¿szenia (miêdzy 5200/6100). Reszta (kole 180km) w bucie trekingowym na podeszwie klasy B.
Przy okazji, dziêkujê Wandzie Rutkiewicz za ten wspania³y wyk³ad. Utwierdza mnie to w przekonaniu, ¿e bêdê trendy i na topie w moich ciuchach:)
https://www.youtube.com/watch?v=4r0AoOHt_GI