na tę chwilę zakupiłem w cenie 79 zł torbę typu Toploader Hama Sorento 130 Colt.
tak oto ona wygląda:

krótki opis:
- torba typu Colt dla lustrzanek
- zapinana na zamek błyskawiczny z dwoma suwakami
- wygodny dostęp do aparatu
- kieszonka z siateczki w środku
- dwie boczne kieszonki zewnętrzne
- płaska kieszonka z przodu
- dodatkowy futerał na karty pamięci przy pasku na ramię
- szlufka do paska
- odczepiany pasek na ramię
- mocny uchwyt ręczny

ogólnie porównywałem ją z torbami tego samego typu LowePro [podobny przedział cenowy] i powiem szczerze, że ta właśnie sprawiła na mnie najlepsze [czytaj najmocniejsze] wrażenie. jest bardziej niż one utwardzona, dno jest chronione dodatkową gąbką, czego w Lowe nie było. poza tym, nie ma co się oszukiwać, była tańsza.
porównywałem ją z takimi torbami LP jak ichnia seria TLZ. wada jest na pewno jedno i to bez dwóch zdań: brak jest większej kieszonki z przodu na zamek, bo ta zamontowana jest malusieńka i ledwo mieści kabel do kompa. są za to dwie po bokach siatkowe, jednak, mimo, że mieści się tam ładowarka, to nie ochronią jej przed deszczem. zobaczymy też jak się będą sprawować szlufki do mocowania do paska.
w przyszłości z pewnością jednak zainwestuję w toploadera LowePro, ale z wyższej półki cenowej, bo tamte są naprawdę elegancko zabezpieczone i mają te gadżeciki, które pomieszczą wszystko, mimo, że są niewiele większe niż obecna moja Hama.