chróściel
the dark side of www.outdoor.org.pl
|
 |
« : Luty 27, 2007, 16:43:04 » |
|
jeszcze na starym odorze pojawił się kiedyś taki temat. ale nie chciałbym aby przyjął on taką formę jak wtedy, ani taką jaką przyjmuje na wielu innych forach. chodzi mi wyłącznie o aspekt architektoniczny i wiuzalny. które schroniska, może części nich, podobają Wam się najbardziej? postawcie się w takiej sytuacji, że chcecie coś wybudować i ma to odpowiadać Waszym wymaganiom wizualnym i estetycznym. jak macie jakieś foteczki, to bardzo bym prosił. wiem, że zaraz Mariano mnie to zgani, że on liczy na atmosferę, ale pytam wyłącznie o aspekt wizualny. swojego czasu bardzo lubiłem bacówki w Biesach- szczególnie tę najbardziej zadbaną pod Małą Rawką, ale obecnie moim wyborem byłoby schronisko na Hali Ornak. prócz oczywiście wyposażenia większości pokoi i ich stanu, ale to pomijam na tę chwilę. zresztą 4 już zostały doprowadzone do całkiem niezłego stanu- widziałem, ale nie udało mi się sfocić, bo bateria padła w aparacie i w niedługim czasie mają zabrać się za renowację reszty tej ruiny. ogólnie schron ten zewnętrznie jak i wewnątrz odpowiada mi praktycznie w 100%. porobiłem sobie kilka foteczek nawet, żeby uwidocznić to co w nim w środku ładne- na zewnątrz nie chciało mi się łazić wokoło. oto one:           
|
|
|
|
|
|
To my, wezwani na śmierć, my, cień Samuraje, Samuraj się nie poddaje! Born in the PRL!
|
|
|
|
|
|
|
walter02
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2007, 19:01:55 » |
|
patrząc na zdjęcia odnosze wrażenie, że tam jakoś pusto.... z zewnątrz robi dużo lepsze wrażenie... Jak dla mnie bardzo ładnym (z architektonicznego punktu widzenia) jest schronisko w dolinie Roztoki (foteczek musiałbym poszukać) i Samotnia w Karkonoszach, której to nie lubię i unikam jak mogę, ale bryłę, trzeba przyznać ma ładną, a z wewnatrz charakteryzuje się badzo dużą i funkcjonalną jadalnią. Fotek też nie będę szukał, zapodam linkacza, gdzie można sobie je pooglądać: http://www.samotnia.com.pl/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Łużyn
zdielaj pauzu, wkuszaj Twix!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2007, 19:03:05 » |
|
Dla mnie schronisko musi być małe a nie żaden moloch, w którym się zgubisz szukając kibla. Jeśli chodzi o architekturę to ta propozycja jest całkiem fajna ale z moim faworytem nie ma szans - jeszcze nigdy w nim nie byłem  . Dla mnie rządzi Samotnia - nie tylko za budowę (małe, "wbudowane" we wzgórze) ale i położenie. W środku stosunkowo mało miejsca ale zakamarków jest od groma. Czyli porządna niemiecka robota  . Gdyby tylko mniejsze tłumy tamtędy przechodziły to odwiedzałbym regularnie. Kilka zdjęć TUDodałbym jeszcze kategorię z negatywnymi odczuciami. Pierwsze niechlubne miejsce zajmuje Łabska Bouda. Kto widział to paskudztwo to mnie zrozumie, kto nie to polecam obejrzeć ZDJĘCIA, tu chyba widać to NAJLEPIEJ  . Prawdziwa przestroga jak nie projektować schroniska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Łużyn
zdielaj pauzu, wkuszaj Twix!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2007, 19:11:29 » |
|
No dobra dobra. Przyjmuję do wiadomości i już będę grzeczny  Ale z Walterem mamy podobny gust 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Starszy_Pan
Jeszcze jeden z "Klubu Miłośników Kofoli"
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2007, 19:58:29 » |
|
Jakoś nikt nie napisał o Kondratowej ??
|
|
|
|
|
|
And he saw a dangerous soul of the Man...
|
|
|
czis
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2007, 20:38:14 » |
|
Hmmmm mnie sie podoba schronisko na hali Krupowej, sam nie wiem dlaczego, moze po prostu wole mniejsze obiekty, a moze dlatego ze zawsze jakos sie tam dobrze czuje..............
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Starszy_Pan
Jeszcze jeden z "Klubu Miłośników Kofoli"
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2007, 21:06:18 » |
|
Ja stanowczo pozostaję w Taterkach: albo ( z większych ) Schronisko Ornak albo ( z mniejszych) Kondratowa 
|
|
|
|
|
|
And he saw a dangerous soul of the Man...
|
|
|
menel
działkowicz z szafą na plecach
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2007, 21:12:15 » |
|
Ja na Przehybe stawiam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter02
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 22, 2007, 22:02:51 » |
|
serio, to przypomniało mi się, że jest jeszcze jedno ciekawe architektonicznie schronisko -> Szwajcarka w Rudawach Janowickich. Niestety obiekt jest ciekawy JEDYNIE architektonicznie, bo nie mają browaru i na piwko trzeba złazić paręnaście minut do już mniej zajmującej architektonicznie knajpy w Karpnikach. W linku jest parę fotek budynku http://www.szwajcarka.jga.pl/szwajcarka_galeria.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michun
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 11, 2007, 23:19:10 » |
|
Właśnie też bym chętnie głosował na Szwajcarkę - być może w pierwszej dziesiątce- i też tylko za walory zewnętrzne , bo do wnętrza nie zostałem wpuszczony....poszczuto mnie kotem. Analogicznie , lecz za to psem poszczuto mnie w Andrzejówce pod Waligórą... Ogólnie można powiedzieć, że stare , poniemieckie jeszcze schroniska w Sudetach , jak np Sowa: http://wielka_sowa.webpark.pl/galeria.htm , albo Srebrna Góra http://www.sudety.it/index/galeria/table,noclegi/ID,21/picture,1/iID,2217 ; mają z zewnątrz wiele uroku , ale niestety są pozbawione "duszy" , przeważnie są to po prostu bufety dla wycieczek masowych z terenów Dolnego Śląska i Opolszczyzny , może i innych rejonów. Pewnie noclegownia dla bezdomnych albo Izba Wytrzeźwień mają więcej ciepła i indywidualności. Obsługi nie mają takiego etosu górskiego , który znamy z innych rejonów górskich jak Beskidy czy Tatry. Dość powiedzieć , że z trzech odwiedzonych (w czasie świąt) schronisk dwa były po prostu nieczynne dla osób "spoza układu"  .
|
|
|
|
|
|
"A droga wiedzie w przód i w przód Skąd się zaczęła , tuż za progiem..."
|
|
|
|