Strony: [1] 2   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Idealne schronisko pod względem architektury  (Przeczytany 1638 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chróściel

the dark side of www.outdoor.org.pl

« : Luty 27, 2007, 16:43:04 »

jeszcze na starym odorze pojawił się kiedyś taki temat. ale nie chciałbym aby przyjął on taką formę jak wtedy, ani taką jaką przyjmuje na wielu innych forach. chodzi mi wyłącznie o aspekt architektoniczny i wiuzalny. które schroniska, może części nich, podobają Wam się najbardziej? postawcie się w takiej sytuacji, że chcecie coś wybudować i ma to odpowiadać Waszym wymaganiom wizualnym i estetycznym. jak macie jakieś foteczki, to bardzo bym prosił.
wiem, że zaraz Mariano mnie to zgani, że on liczy na atmosferę, ale pytam wyłącznie o aspekt wizualny.

swojego czasu bardzo lubiłem bacówki w Biesach- szczególnie tę najbardziej zadbaną pod Małą Rawką, ale obecnie moim wyborem byłoby schronisko na Hali Ornak. prócz oczywiście wyposażenia większości pokoi i ich stanu, ale to pomijam na tę chwilę. zresztą 4 już zostały doprowadzone do całkiem niezłego stanu- widziałem, ale nie udało mi się sfocić, bo bateria padła w aparacie i w niedługim czasie mają zabrać się za renowację reszty tej ruiny.
ogólnie schron ten zewnętrznie  jak i wewnątrz odpowiada mi praktycznie w 100%. porobiłem sobie kilka foteczek nawet, żeby uwidocznić to co w nim w środku ładne- na zewnątrz nie chciało mi się łazić wokoło.
oto one:

To my, wezwani na śmierć, my, cień Samuraje, Samuraj się nie poddaje!

Born in the PRL!
michun

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2007, 17:36:06 »

To ma być prowokacja pod moim adresem...? Buzia na kłódkę

"A droga wiedzie w przód i w przód
 Skąd się zaczęła , tuż za progiem..."
chróściel

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2007, 17:39:45 »

nic a nic. Ty się lepiej nie wypowiadaj, bo spaczony jesteś w tym kierunku pewnie Duży uśmiech
serio sie pytam bez prowokacji- od razu szukasz spisku Duży uśmiech

Born in the PRL!
walter02

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2007, 19:01:55 »

patrząc na zdjęcia odnosze wrażenie, że tam jakoś pusto....  z zewnątrz robi dużo lepsze wrażenie...
Jak dla mnie bardzo ładnym (z architektonicznego punktu widzenia) jest schronisko w dolinie Roztoki (foteczek musiałbym poszukać) i Samotnia w Karkonoszach, której to nie lubię i unikam jak mogę, ale bryłę, trzeba przyznać ma ładną, a z wewnatrz charakteryzuje się badzo dużą i funkcjonalną jadalnią. Fotek też nie będę szukał, zapodam linkacza, gdzie można sobie je pooglądać:
http://www.samotnia.com.pl/

Łużyn

zdielaj pauzu, wkuszaj Twix!

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2007, 19:03:05 »

Dla mnie schronisko musi być małe a nie żaden moloch, w którym się zgubisz szukając kibla. Jeśli chodzi o architekturę to ta propozycja jest całkiem fajna ale z moim faworytem nie ma szans - jeszcze nigdy w nim nie byłem Mrugnięcie. Dla mnie rządzi Samotnia - nie tylko za budowę (małe, "wbudowane" we wzgórze) ale i położenie. W środku stosunkowo mało miejsca ale zakamarków jest od groma. Czyli porządna niemiecka robota Duży uśmiech. Gdyby tylko mniejsze tłumy tamtędy przechodziły to odwiedzałbym regularnie.
Kilka zdjęć TU

Dodałbym jeszcze kategorię z negatywnymi odczuciami. Pierwsze niechlubne miejsce zajmuje Łabska Bouda. Kto widział to paskudztwo to mnie zrozumie, kto nie to polecam obejrzeć ZDJĘCIA, tu chyba widać to NAJLEPIEJ  Buzia na kłódkę. Prawdziwa przestroga jak nie projektować schroniska.

chróściel

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2007, 19:08:08 »

fakt- Samotnia też godna jest.
Łużyn proszę tylko nie negatywy- bo zacznie się narzekanie, a mi chodzi tylko o to co pasuje poszczególnym osobom.
także walcie w dalszej kontynuacji TYLKO POZYTYWNE PRZYKŁADY.
z góry dzięki!

Born in the PRL!
Łużyn

zdielaj pauzu, wkuszaj Twix!

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2007, 19:11:29 »

No dobra dobra. Przyjmuję do wiadomości i już będę grzeczny Mrugnięcie

Ale z Walterem mamy podobny gust Duży uśmiech

chróściel

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2007, 19:23:03 »

dzięki szefie Duży uśmiech

deczko fotek Samotni:

a tu dalej Ornak Duży uśmiech :

i Roztoka:

Born in the PRL!
chróściel

« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2007, 15:18:09 »

ktoś ma jeszcze jakiegoś faworyta tematycznego?

Born in the PRL!
Starszy_Pan

Jeszcze jeden z "Klubu Miłośników Kofoli"

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2007, 19:58:29 »

Jakoś nikt nie napisał o Kondratowej ??

And he saw a dangerous soul of the Man...
czis

« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2007, 20:38:14 »

Hmmmm mnie sie podoba schronisko na hali Krupowej, sam nie wiem dlaczego, moze po prostu wole mniejsze obiekty, a moze dlatego ze zawsze jakos sie tam dobrze czuje..............

Starszy_Pan

Jeszcze jeden z "Klubu Miłośników Kofoli"

« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2007, 21:06:18 »

Ja stanowczo pozostaję w Taterkach:
 albo ( z większych ) Schronisko Ornak
albo ( z mniejszych) Kondratowa  Chichot

And he saw a dangerous soul of the Man...
menel

działkowicz z szafą na plecach

« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2007, 21:12:15 »

Ja na Przehybe stawiam... Duży uśmiech

Menello Bianco...Życie to  jak gra w szachy : raz posuwasz królową, a raz walisz konia..Duży uśmiech Duży uśmiech
                                 ...Nie do starcia jak kevlar z oparcia  Duży uśmiech Duży uśmiech
walter02

« Odpowiedz #13 : Marzec 22, 2007, 22:02:51 »

serio, to przypomniało mi się, że jest jeszcze jedno ciekawe architektonicznie schronisko -> Szwajcarka w Rudawach Janowickich.
Niestety obiekt jest ciekawy JEDYNIE architektonicznie, bo nie mają browaru i na piwko trzeba złazić paręnaście minut do już mniej zajmującej architektonicznie knajpy w Karpnikach.

W linku jest parę fotek budynku
http://www.szwajcarka.jga.pl/szwajcarka_galeria.html

michun

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 11, 2007, 23:19:10 »

Właśnie też bym chętnie głosował na Szwajcarkę - być może w pierwszej dziesiątce- i też tylko za walory zewnętrzne , bo do wnętrza nie zostałem wpuszczony....poszczuto mnie kotem.
Analogicznie , lecz za to psem  poszczuto mnie w Andrzejówce pod Waligórą...
Ogólnie można powiedzieć, że stare , poniemieckie jeszcze schroniska w Sudetach , jak np Sowa: http://wielka_sowa.webpark.pl/galeria.htm , albo Srebrna Góra http://www.sudety.it/index/galeria/table,noclegi/ID,21/picture,1/iID,2217 ;
mają z zewnątrz wiele uroku , ale niestety są pozbawione "duszy" , przeważnie są to po prostu bufety dla wycieczek masowych z terenów Dolnego Śląska i Opolszczyzny , może i innych rejonów. Pewnie noclegownia dla bezdomnych albo Izba Wytrzeźwień mają więcej ciepła i indywidualności. Obsługi nie mają takiego etosu górskiego , który znamy z innych rejonów górskich jak Beskidy czy Tatry. Dość powiedzieć , że z trzech odwiedzonych (w czasie świąt)  schronisk dwa były po prostu nieczynne dla osób "spoza układu" Niezdecydowany.

"A droga wiedzie w przód i w przód
 Skąd się zaczęła , tuż za progiem..."
Strony: [1] 2   Do góry
Drukuj
Skocz do: