Autor W±tek: [Buty wysokie] Meindl Engadin  (Przeczytany 5572 razy)

0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.

Offline dave

• Pomóg³: 8

[Buty wysokie] Meindl Engadin
« dnia: Kwiecieñ 16, 2016, 14:05:17 »
Hejo, my¶lê ¿e czas od¶wie¿yæ temat. Zosta³em praktycznie bez wysokich butów, wiêc to niedopatrzenie trzeba by³o jak najszybciej nadrobiæ. Buty mia³yby s³u¿yæ do turystyki plecakowej w Sudetach i Beskidach, w opcji wiatowo-namiotowo-schroniskowej. Jako ¿e moje stopy niezbyt lubi± siê z membran±, swoj± uwagê skierowa³em wiêc w kierunku trepów wykonanych w ca³o¶ci ze skóry, bez ceraty, raczej z gatunku tych sztywniejszych. Po przewertowaniu for internetowych, zainteresowa³em siê modelami Hanwag Yukon, Meindl Engadin/Ortler/Borneo 2 oraz Scarpa Kinesis Pro. Ortlerów i Scarp nie uda³o mi siê niestety przymierzyæ, wiêc w mojej przepastnej, gestapowskiej szafie wyl±dowa³y zatem Engadiny. To model produkowany od lat, na ich temat napisano ju¿ praktycznie wszystko, st±d ograniczê siê jedynie do wrzucenia kilku fotek i zdawkowych informacji:

But w ca³ej okaza³o¶ci:

- cholewka wykonana z olejowanego nubuku
- gumowy otok
- wy¶ció³ka ze skóry naturalnej
- podeszwa Vibram Multigriff
- kategoria B/C, czyli but stosunkowo sztywny

Ty³ buta:

Skórzana wy¶ció³ka:

Podeszwa Vibram Multigriff:

Waga w rozmiarze 9 UK (43) - 969g/szt.

Za buty zap³aci³em 809 z³. Tego typu kamasze nie nale¿± do tanich, liczê jednak ¿e inwestuj±c b±d¼ co b±d¼, niema³± sumê pieniêdzy, dokona³em dobrego zakupu. Teraz czas na rozchodzenie ich w okolicznych lasach, a w maju mam nadziejê zabraæ je w Beskidy. Zobaczymy jak siê spisz±. :)
Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

Offline Shwarc

• Pomóg³: 208

Odp: [Buty wysokie] Meindl Engadin
« Odpowied¼ #1 dnia: Kwiecieñ 17, 2016, 11:35:40 »
Bêdzie pewnie fajnie, ale nie spodziewaj siê ich wieczno¶ci

Offline dave

« Odpowied¼ #2 dnia: Kwiecieñ 17, 2016, 18:04:37 »
Zdajê sobie sprawê z pewnych mankamentów, typu odklejaj±cy siê otok, ale to by³ ¶wiadomy wybór. :) I tak powinny byæ trwalsze, ni¿ szmaciaki. :)
Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

Offline Piotrek

• Pomóg³: 79

• Galerjanki
« Odpowied¼ #3 dnia: Kwiecieñ 17, 2016, 19:17:27 »
No, i nó¿ki potrafi± lepiej obetrzeæ... ;D

Offline rzepek

• Pomóg³: 0

« Odpowied¼ #4 dnia: Kwiecieñ 18, 2016, 13:30:54 »
Kupi³em engadiny zim±. Uda³o mi siê skoczyæ na tylko jeden wyjazd do Chocho³owskiej. Pierwszy dzieñ Grze¶. Drugi Wo³owiec. Gdy schodzi³em na polanê, myslalem, ¿e zdejmê buty i bêdê szed³ boso. Na dole okaza³o siê, ze poni¿ej ³ydki mam siniaka wielko¶ci piê¶ci. Mam nadzieje, ze siê rozbij± 😁

Offline siendziaty

• raczkuj±cy

• Pomóg³: 0

« Odpowied¼ #5 dnia: Kwiecieñ 18, 2016, 19:48:52 »
Mia³em podobne wra¿enie po spokojnym weekendzie w Tatrach. Jerseye obdarly do krwi. Kolejny weekend i nastepne... rewelacja, ¿adnych obtaræ, idealne wygodne. Fakt, po pierwszych dwóch dniach i wydaniu 600 z³ mia³em ochotê siê poci±æ. Bêdzie dobrze :)

Offline EMES

• Pomóg³: 55

« Odpowied¼ #6 dnia: Kwiecieñ 18, 2016, 20:10:18 »
 Nie rozumiem was. Kupujecie buty z pancernej wrêcz skóry w porównaniu do lekkich szmaciaczków, napieracie spore trasy po górach i zdziwieni, ¿e obtar³y. :D
Proszê was, mo¿e jeszcze frytki do tego???
Ad vivendum velut ad natandum is melior qui onere liberior

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #7 dnia: Kwiecieñ 18, 2016, 20:29:04 »
No, i nó¿ki potrafi± lepiej obetrzeæ... ;D
Bez przesady, obtarcia to sprawa bardzo indywidualna, a nie norma jak sugerujesz

Offline Piotrek

• Pomóg³: 79

• Galerjanki
« Odpowied¼ #8 dnia: Kwiecieñ 18, 2016, 21:19:21 »

Bez przesady, obtarcia to sprawa bardzo indywidualna, a nie norma jak sugerujesz

Sugerowa³em? :)
Raczej nie, ale wzi±³bym trochê plastrów na pierwsze wyprawy, je¿eli siê nie przydadz± bêdzie mo¿na rozdaæ.

Offline aro5406

• Pomóg³: 34
  • Dobre rzeczy wymagaj± czasu.

« Odpowied¼ #9 dnia: Kwiecieñ 19, 2016, 08:00:54 »
Mam odmienne do¶wiadczenia z tym butem. By³em zdziwiony, ¿e praktycznie nie wymaga³ rozchodzenia, chodzi³o sie jak w papuciu. Pewnie to kwestia indywidualna. Ogólnie jak dla mnie but bardzo wygodny i trwa³y. Nie rozumiem tylko dlaczego Maindl w tych butach uparcie stosuje poziomy szew w wy¶ció³ce na wysoko¶ci mniej wiêcej kostki ? To potencjalne miejsce gdzie po czasie mo¿e pu¶ciæ.

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #10 dnia: Kwiecieñ 21, 2016, 12:20:26 »
Dla tego trzeba sobie nakleiæ skórzane zapiêtki i bêdzie git

Offline dave

« Odpowied¼ #11 dnia: Maj 03, 2017, 19:13:36 »
Po roku od kupna, buty sprawuj± siê znakomicie. Wróci³em w³a¶nie z Beskidu Makowskiego/Wyspowego, w obecnych warunkach (¶liskie i g³êbokie b³ota, mokre trawy) dawa³y radê. Odno¶nie wygody - na pierwszej wyprawie prawy but zjad³ mi piêtê "do miêsa". Potem przesta³ obcieraæ i obecnie chodzi siê jak w kapciach. Mog³yby mieæ tylko nieco lepsz± amortyzacjê, ale mo¿e to ja zbyt lekki jestem. Póki co, zakup mogê uznaæ za zdecydowanie trafiony. Je¶li napotkam na jakie¶ problemy z trwa³o¶ci±, nie omieszkam was o tym poinformowaæ. ;)

Offline lechu

• Pomóg³: 5

« Odpowied¼ #12 dnia: Maj 03, 2017, 22:14:51 »
dave -> mam takie pytanie, jaki masz luz licz±c od du¿ego palca do koñca wk³adki? kupi³em via internet borneo 2 pos³uguj±c siê sugestiami ze strony polskiego dystrybutora ( http://www.meindl.pl/dob%C3%B3r-obuwia ), mam równie¿ rozmiar 43 i tak siê zastanawiam czy ta tabelka z rozmiarami nie jest troszkê zawy¿ona i jak inni w butach meindla dobieraj± sobie luz
Wielka Rzeczpospolita" BORDER="0

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #13 dnia: Maj 03, 2017, 22:57:50 »
Ja chyba normalnie bym potrzebowa³ rozmiar 46, ale odnoszê wra¿enie, ¿e z Meindla powinno byæ to 45,5. To taka gra na milimetry, mo¿e byæ o 2 za du¿o, a i równie dobrze o 2 za ma³o. O ile w pierwszym przypadku jako¶ sobie poradzimy o tyle w drugim sine palce s± murowane.

Offline dave

« Odpowied¼ #14 dnia: Maj 04, 2017, 17:24:04 »
Po postawieniu stopy w skarpecie na wk³adce, mam ok 1cm luzu. Przy schodzeniu palce nie dobijaj± do czubka buta.  Gdy kupowa³em buty, cyfry w tej tabelce wygl±da³y nieco inaczej - zamiast wide³ek, podane by³y sta³e warto¶ci. Po przymierzeniu ich w sklepie rozmiar wydawa³ siê idealnie dobrany - piêta nie lata³a, a w palcach nic mnie nie uciska³o. Teraz mam wra¿enie, ¿e but lekko siê rozbi³ i dzi¶ bra³bym chyba rozmiar 8.5. Nie jest to jednak jakim¶ problemem, do tych butów zak³adam we³niane skarpety Smartwoola z serii PhD Outdoor, które daj± du¿y komfort chodzenia i kompensuj± luz powsta³y w wyniku rozchodzenia wy¶ció³ki.

Sporo te¿ mo¿na zmieniæ odpowiednim sznurowaniem. Je¶li co¶ Ciê uwiera, b±d¼ stopa w bucie lata - spróbuj zasznurowaæ buty jako¶ inaczej i na 90% bêdzie lepiej. Inspiracji mo¿esz poszukaæ na youtube, np. https://www.youtube.com/watch?v=SOE28brAcEc .

Tak z ciekawo¶ci - wa¿y³e¶ mo¿e buta? Pamiêtam, ¿e gdy przymierza³em je w sklepie, ró¿nica w wadze wyczuwa³em tylko wtedy, gdy na jednej nodze mia³em Borneo, a na drugiej Engadina. Nie stwierdzi³em natomiast ró¿nicy w kszta³cie kopyta. ;)

Offline lechu

• Pomóg³: 5

« Odpowied¼ #15 dnia: Maj 08, 2017, 15:40:51 »
butów nie wa¿y³em, ale jak dorwê jak±¶ dok³adn± wagê kuchenn± to nie omieszkam, dave-> mam jeszcze takie pytanie apropos dopasowania, czy mierzy³e¶ d³ugo¶æ stopy bez skarpetek i jak to wysz³o po za³o¿eniu skarpet?
Wielka Rzeczpospolita" BORDER="0

Offline dave

« Odpowied¼ #16 dnia: Maj 08, 2017, 17:54:28 »
Nie mierzy³em, nie mam zreszt± tak d³ugiej linijki :D Zawsze dobiera³em rozmiar na oko - tak aby stopa w bucie siê nie rusza³a i zarazem but nie uwiera³ z powodu ciasnoty. Zreszt± ró¿ni producenci szyj± na ró¿nych kopytach, co daje ten efekt, ¿e but - nawet pomimo teoretycznie dobrze dobranego rozmiaru - mo¿e nas np. uciskaæ w palce, co poskutkuje konieczno¶ci± kupna wiêkszego egzemplarza, ni¿ wynika³oby to z tabelki. Sam zreszt± mia³em taki przypadek, mierz±c Hanwagi Alaska (Yukonów, które równie¿ bra³em pod uwagê, akurat nie by³o w sklepie). Na d³ugo¶æ OK, piêta siedzia³a nawet nieco lepiej ni¿ w Meindlach (obydwóch) niestety jak dla mnie zbyt w±skie w palcach, wiêc odpu¶ci³em i wzi±³em Engadiny, które od razu le¿a³y dobrze.

Offline dave

« Odpowied¼ #17 dnia: Kwiecieñ 16, 2018, 20:34:46 »
Dobra, wrzucê tu mo¿e kilka zdjêæ z od¶wie¿enia/impregnacji moich butów po ostatnim wyje¼dzie. Buty maj± dwa lata, ich eksploatacja nie by³a intensywna. Tak prezentuj± siê obuwie przed ca³± zabaw±:

Na pierwszy ogieñ umy³em buty glicerynowym myd³em do skór. Buty nigdy nie by³y traktowane syntetycznymi ¶rodkami typu Nikwax, wiêc ¿adna agresywna chemia nie by³a potrzebna:

OK, jedziemy. Myde³ko nie¼le siê pieni:

Zdjêcie z cyklu "znajd¼ trzy ró¿nice". Dolny but umyty, górny jeszcze nie:

Tak wygl±da³a woda po umyciu obydwóch butów:

Po umyciu przetar³em je bawe³nian± szmatk± i odstawi³em na 24h celem ca³kowitego wysuszenia. Po tym czasie nanios³em na buty nieco oleju do skór - ot minimalnie, ¿eby nie rozmiêkczyæ zanadto skóry:

Nastêpnie znów odczeka³em 24h, aby olej ca³kowicie wsi±kn±³ w skórê. Kolejnym krokiem by³o nasmarowanie obuwia t³uszczem do skór:

Tak wygl±daj± buty bezpo¶rednio po nat³uszczeniu:

Odstawi³em buty na kolejne 24h, po czym przetar³em je bawe³nian± szmatk± aby usun±æ pozosta³o¶ci t³uszczu. Delikatnie nasmarowa³em je te¿ wewn±trz kremem Nivea, aby choæ trochê uelastyczniæ wy¶ció³kê. A efekt koñcowy wygl±da nastêpuj±co:

Offline Shwarc

« Odpowied¼ #18 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 00:23:53 »
Daj na to jaki¶ wosk. Mogê poleciæ wosk Kapsa, ale chyba w Daichmanie maj± te¿ wosk naturalny na bazie pszczelego i czego¶ tam jeszcze.

Do ¶rodka od zwyk³ego Nivea lepiej sprawdza siê krem na zimê o nazwie Na ka¿d± pogodê:
https://www.rossmann.pl/Produkt/NIVEA-Baby-krem-ochronny-dla-dzieci-na-kazda-pogode-50-ml,96827,7261
Bo nie zawiera wody jak ten granatowy Nivea. Odczujesz to ju¿ podczas smarowania, niebo z ziemia.

Offline dave

« Odpowied¼ #19 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 17:43:23 »
Dodatkowych wosków nie u¿ywa³em, bo ten t³uszcz ju¿ ma w sk³adzie wosk pszczeli. Nie chcia³em przedobrzyæ. ;)

Zerknê na ten krem przy najbli¿szej okazji.

Offline Elwood

• Pomóg³: 15

« Odpowied¼ #20 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 19:01:32 »
Dave, móg³by¶ dok³adnie zmierzyæ d³ugo¶æ wk³adki?
Zasadniczo, to interesuje mnie d³ugo¶æ w realu nr 44 i 45 w tym modelu mendli. Ale mia³bym porównanie.
¦wiat jest do dupy ale ¿ycie jest cudem

Offline dave

« Odpowied¼ #21 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 20:06:12 »
283 mm, têgo¶æ F

Offline Elwood

• Pomóg³: 15

« Odpowied¼ #22 dnia: Kwiecieñ 17, 2018, 21:50:08 »
Dziêki.
¦wiat jest do dupy ale ¿ycie jest cudem

Offline sieku

• Pomóg³: 28

« Odpowied¼ #23 dnia: Kwiecieñ 18, 2018, 08:29:29 »
Masz je ju¿ dwa lata. Spora czê¶æ komentarzy konsumentów którzy nabyli te buty w 8a.pl wskazuje mniej wiêcej taki czas na odpadniêcie podeszwy. Jak jest u Ciebie? Jakie¶ niepokoj±ce symptomy?

Offline mikel

• Pomóg³: 22

« Odpowied¼ #24 dnia: Kwiecieñ 18, 2018, 08:39:48 »
Mia³em te buty ok 3-4 lat. Je¶li podeszwa odpada przez utlenianie siê po 2 latach, to tylko w le¿aku magazynowym.
Ale faktem jest, ¿e niestety na butach nie ma daty produkcji i nie wiemy czy kupiony but ma przed sob± 2, 4 czy 8 lat ¿ycia bez konieczno¶ci wymiany podeszwy.